Sebastian Lévesque

Franska landsbygden mars 1789

Mitt namn är Sebastian Lévesque jag är 28 år och arbetar som bonde. Jag bor med min fru och mina tre barn på en liten gård i Versailles. Just nu är det mycket svårt att leva som jordbrukare, vi får jobba från morgon till kväll för att klara oss. Varje dag börjar som vanligt med att ge djuren föda, vi har två hästar, fyra grisar och ett dussin kycklingar.

Nu när skörden har varit dålig så har vi ändå klarat oss tack vare råvarorna vi får ut av kreaturen. Min fru Monique har även en liten ört trädgård på baksidan av torpet som också ger inkomster. Varje helg åker vi in till stadens marknad för att göra affärer. Jag och min familj äger inte marken själva, vi delar och brukar jorden tillsammans med fem andra familjer men alla jobbar åt Greve Gaultier som även äger marker. Varje månad blir vi tvungna att betala in skatt till herr Gaultier, vi måste även betala för att få använda kvarnen. Förra årets missväxt har dessutom gjort så att adeln nu höjt skatterna och tar det mesta av den lilla skörd vi får ut. Jag önskar att de rika kuddsittande människorna i Paris finare kvarter också kunde få känna på hur det känns att leva på riktigt.

 Stämningen här ute på landet blir mer och mer spänd, många bönder börjar tröttna på adelns beteende och börjar göra motstånd och flera vill också resa till Paris till ett försök att sänka adelns privilegium. Jag har även hört att de fattiga arbetarna i stadens slumområden vill få bort adeln från makten. Själv tror jag det kan bli svårt eftersom adeln själva styr över parlamenten nu.

 Men visst längtar man efter att bli fri från adeln och äga vår egen mark. Jag hoppas verkligen att det inte kommer att dröja länge till tills den dagen inträffar.

 Sebastian Lévesque

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s