Germaine

Paris januari 1789

Mitt namn är Germaine Stael von Holstein, 23 år, författarinna och gift med den svenske ambassadören Erik Magnus Stael von Holstein. Han fick kämpa länge för min hand. Förhandlingarna med min far, den kände och mycket rike bankiren Jaques Necker inleddes redan när jag var 12 år gammal. Gud vet varför far gifte bort mig med den där träbocken, fattigadel utan inkomst från en iskall utfattig ödebygd. Strunt samma, han har inte mycket att sätta emot. Gift eller inte. Jag gör som jag vill.

Germaine Stael som 13-åring. Porträtt av Louis Carmontelle Samlingarn på slottet Coppet Vaud i Schweiz

Redan som 13-åring konverserade jag i min mors salong. Porträtt av Louis Carmontelle

Alla unga intressanta människor samlas här i min salong på Rue de Bac för att diskutera litteratur och alla de liberala och moderna idéer som nu far genom landet som en stormvind.

La Fayette, markisen som blev general i Amerika redan vid 19-års ålder kommer ofta hit. Han talar sig varm för den nya amerikanska republiken, där man väljer president och där alla män har rösträtt. Kanske drömmer han själv om att bli Frankrikes George Washington. De Talleyrand är en annan av mina favoriter. Biskop visserligen, men inte särskilt kyrklig.  Ni anar inte vilket roligt sällskap han är när alla revolutionärerna har gått hem och min käre make har somnat.

Precis som alla andra är jag trött på Frankrike och dess menlösa kungapar, trött på censuren och enväldet. Trött på de eviga krigen och den usla ekonomin. Kanske har jag ärvt min frisinnade hållning av mina föräldrar. Min far kallades hit till Frankrike från Schweiz redan 1777 för att rädda ekonomin. Att den franske kungen kallar hit en protestantisk demokratiskt sinnad bankir från utlandet säger en del om hur desperat läget var. På köpet fick Frankrike min mor, Susanne, I hennes salong satt både Voltaire och Rousseau. Så vad annat kan det bli av mig än en frisinnad demokrat?

Som finansminister gör min far gör vad han kan för att kungen ska få ordning på ekonomin. De ryktas om att han har övertalat kungen om att kalla in riksdagen för att förmå dem att fatta beslut om att fler ska betala skatt. Heja pappa! Jag hoppas att en samlad riksdag här i Paris kan ge förändring.

Av Cecilia Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s