Desiree de Betencourt

Desiree de Betancourt var namnet jag gavs av min mor då jag föddes för tio år sedan år 1779. Desiree betyder ”önskad” vilket jag verkligen var efter min mors tidigare tre missfall. Jag tillhör en adlig familj och bor på en stor herrgård strax utanför Paris. Min mor och far är mycket stolta över att få sätta ”de” framför Betancourt, och de beblandar sig ogärna med sådana från det tredje ståndet. Själv förstår jag inte. Hur kan ett ”de” ha så stor betydelse? Vad menas med ett tredje stånd? Är man tio år som jag, för liten för att förstå den värld man har kastats in i, så är svar något av en bristvara. ”Varför då? Varför är det så? Varför gör de så? Tig.”

     Men min trettonåriga syster Fleur och min nittonåriga bror Alphonse, de får minsann vara med på mor och fars bjudningar! Jag är den enda som hålls utanför allting. Orättvist! Fast så har vi ju förstås Alice. Jag tycker mycket om Alice, som ju inte heller får vara med utan istället måste se efter och undervisa mig. Hon tycks veta så beundransvärt mycket om världen – hon är politiskt engagerad – även om hon sällan pratar om sin egen ställning till saker och ting, sedan hon riskerade sparken efter att ha uttalat sin åsikt.

     Min syster Fleur brukar i alla fall berätta för mig om mors och fars bjudningar där det diskuteras allt från filosofi och litteratur till skvaller. Så sent som igår hade far och mor tiotals gäster på besök, och det tycktes knappt talas om annat än de rykten som spridit sig i Paris: Flera i det lägre ståndet är missnöjda och uppror nalkas. ”Revolutionen är på upptåg!” Hade någon sagt skämtsamt och de övriga hade skrattat.

”Vad är revolution? Varför är alla missnöjda?” Undrar jag. Till och med Alice ser sig villrådigt omkring när jag frågar och dröjer med svaret. Jag kan inte exakt säga vad revolution är från de ordfattiga svar jag har fått, men en ilande känsla av oro och spänning på samma gång skjuter upp inom mig när jag tänker på det. Jag önskar att jag visste mer. Att jag var oberoende och hade en egen ståndpunkt i livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s