Henriette Robinard

Mitt namn är Henriette Robinard. Jag arbetar i slottet Versailles, jag föddes och växte upp i Paris, och har aldrig lämnat staden. 

Trots mitt till stor del nöjsamma och lönsamma jobb finns det något som alltid ligger och gnager i mitt bakhuvud. En knut i min mage, en känsla jag inte kan fly ifrån. Ensamheten.

 Trots att så många människor, flera av dem mina vänner, arbetar i det stora slottet så känner jag mig ofta ensam. Jag är inte som dem. Jag är revolutionär. En pusselbit i en organisation som samlar information om dem som vill hindra revolten.

Min familj vet ingenting. Och tillåt mig att skratta, för ärligt talat har jag aldrig ens funderat på att berätta för dem. Mitt äktenskap blev jag påtvingad den där dagen för två år sedan. Vi var i behov av pengar då min mor förlorat sitt jobb som modesömmerska, och min far lyckades finna en fästman till mig. Familjen Duvernoy är liksom vi tillhörande tredje ståndet, det man brukar kalla borgare. Dock var deras omständigheter olika våra, och de hade mycket pengar. Långt ifrån adeln, naturligtvis, men tillräckligt för att försörja två familjer. Och vid den tidpunkten var försörjning precis vad vi behövde. Dock önskar jag att det skett på annat sätt, att jag inte behövs betala ett sådant högt pris.

Pappa hade känt min fästmans far som barn, och deras vänskapsband hade hållit genom åren. Om jag tänker efter var det väl självklart att det förr eller senare skulle blivit såhär, men jag kan inte säga att jag var förberedd den dagen min far kom in i salongen och berättade att jag skulle gifta mig.

Jag minns att min bror såg på mig med sina blå ögon, så lika mina, och jag minns min mor som bara satt där och stirrade på sina knän. Hur jag insåg att hon hade vetat. Jag förstod att det var det enda vi kunde göra, gifta bort mig för att få pengar för att klara oss för dagen. En säker inkomst, lika ohotad som solskenet som lyste in genom salongens stora fönster och fick mig att se dammet som dansade i luften. Men trots min förståelse kunde jag inte förlåta min far. Jag klippte av bandet till honom den dagen, och vi har inte pratat sedan dess. Han har aldrig sökt upp mig. Jag vet inte om det är så enkelt att han inte vet vad han ska säga. Jag vet inte om han saknar mig. Jag vet inte om han hatar mig.

Trots allt är jag inte gift. Inte ännu. Revolutionen har stoppat vigseln, det är för mycket uppståndelse i staden som hindrar att något bröllop ska kunna äga rum. Tack Gud för det. Om revolutionen inte väckts till liv, om inte uppror efter uppror utspelat sig likt ett gift som sprider sig… Ja, då skulle mitt liv ha varit annorlunda.

Det händer att jag talar med min mor, men dessa tillfällen kommer mycket sällan. Jag kommer aldrig hem längre, utan vi ses enbart när hon besöker det hus min fästmans familj köpte till oss. Vi hade alltid stått varandra nära, ty hon hade alltid varit den som förstått och hjälpt mig. Men allting har ett slut, så även vår vänskap. De samtal vi har numera kan man nog inte ens kalla samtal. Det är bara utbyten av ord. Tomma dialoger fyllda av tomma ord.

Jag önskar ibland att jag fötts någon annan stans. Eller att jag i alla fall fått chansen att se världen. Jag anar att det är för sent nu. Men jag drömmer fortfarande om att komma härifrån. Att jag kunde få vingar och flyga iväg. Men jag har väntat i 21 år, sedan den dag jag föddes, och det har fortfarande inte skett. Det var därför jag blev revolutionär. Jag vill komma härifrån. Bort från det fängelse som kallas samhälle, och se världen. Det var min vän Charlotte som bjöd in mig till organisationen. Vi är en grupp människor som tillsammans har samma dröm, att bli fria. Vi har alla olika funktioner och jobbar mycket sällan tillsammans. I stället har vi möten då vi sammanställer vår information och planerar nästa steg. Själv är jag som sagt stationerad på slottet.

Här kämpar jag för att varje dag komma ett steg närmre mitt mål. För att nå min dröm om frihet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s