Insikt

Om det var min brors grepp eller själva tiden som jag i första hand hade försökt kämpa emot vet jag inte. Oavsett vilket, tycktes båda till min förargelse ha besegrat mig. Jag och Alphonse satt nu båda på hästryggarna. Påväg bort från den kaos som rådde, det skräckvälde som satt revolutionen ur spår.

Vi färdades mot gården som min bror delade med sin maka. Till en början kände jag mig jagad av allt och alla, hela världen var efter mig. Men desto längre sträcka som förflutit bakom oss, desto klarare tycktes allt bli. Det var som om någon dragit ur proppar som förseglat mina öron, upphävt en besvärjelse som förblindat mina ögon.

Jag hörde de båda hästarnas hovar klappra mot den jordgrusiga vägen. Förnam känslan av en sträv hårman då jag strök hästen över den kraftiga nacken. Luftdraget som svalkade. Jag kunde urskilja ängens grässtrån och dess grönaktiga skiftande nyanser in i minsta detalj. Jag hörde syrsor som spelade, det kändes som en evighet sedan sist. Och då jag öppnat mina sinnen för världen, var den inte längre emot mig. Den var ett erbjudande. Och det var upp till mig om jag skulle anta eller avslå detta erbjudande. Det var tankarnas tur att klarna. Min far var död. Min mor var död. Och jag insåg nu, att det var även Fleur.

De hade alla mist sina liv i revolutionen. Jag skulle alltid hata revolutionen för det. Men jag förstod också, att det här var en betydande och behövlig epok i människans historia. Inte själva människoslakten, men principen att ifrågasätta, granska och vrida på sin tillvaro, det är regel nummer ett för största möjliga medvetenhet. Och vad skulle vara mer eftersträvansvärt, då medvetandet är det som utmärker en levande varelse som bäst? Vilken överväldigande, liksom överjordisk känsla. Jag trodde att jag skulle falla ur sadeln. Medvetandet gjorde mig tillgänglig allt. Ett underbart rus for genom kroppen.

1 thought on “Insikt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s