Revolutionen sätter sina spår

12 augusti 1789, Meaux

Under de senaste dagarna har det talats mer och mer om revolutionen i Meaux. Tidigare hade det bara småpratats lite om allt kaos runt om i Frankrike och alla nya lagar som nationalförsamlingen infört. Men nu har ordet om en ny lag funnit vägen till vår lilla by, en lag som inte kommer passera oss lika oberört. Vi har informerats om att vi från och med nu inte längre har makten att kräva skatter och avgifter från bönderna, vi ska alla ha samma lagar och samma villkor. Det betyder såklart också att vi måste betala skatt till staten, precis som alla andra. Hela veckan har jag åkt från hus till hus och diskuterat dessa händelser och deras konsekvenser, skvallrat med andra ord.

En till sak som fått mycket uppmärksamhet är att Evreux, en närliggande grannstad, har blivit överrumplad av rasande revolutionärer och dess invånare har tvingas fly därifrån. Det skulle inte vara en så stor nyhet -byar och städer faller i revolutionärernas händer dagligen- om det inte hade varit för att den ligger så nära oss. En av mina väninnor och hennes familj har redan gett sig av mot säkrare tillhåll och många fler funderar på att följa deras exempel.

Jag och Tristan har också funderat på att flytta någonstans längre bort från revolutionens påverkan. Eller rättare sagt, jag har tjatat på Tristan om att vi ska flytta och han har envist försäkrat mig om att vi är helt säkra precis där vi är. Nu känner jag nästan inte för att klaga mer, man vill inte låta som en grinig unge. Vi kommer säkert bli ensamma kvar här om det fortsätter som det gör. Det är därför som det gör mig ännu mer frustrerad över att Tristan behandlar mig som om jag inte fanns. Den enda vettinga konverstation jag lyckats få ur honom är när vi grälar om ifall vi ska stanna eller inte. Man tycker ju att han borde försöka övertala mig om att det inte skulle vara så farligt att stanna kvar ensam med honom. Jag blir bara så frustrerad på honom, han ska inte ta mig för givet, om han vill ha mig kvar får han visa det. Jag hoppas bara att det är så han verkligen känner, annars ligger jag pyrt till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s