25 november 1795

Det har hänt mycket sen jag sist skrev. Jag kan börja med at berätta att skräcken tog slut för ca ett år sedan. Tänk att det äntligen är över.

Våra vansinniga ledare slutade i giljotinen. Nu har vi en ny ledare, Napoleon Bonaparte. Inte för att han verkar vara vettigare än någon annan ledare. Men man kan ju alltid hoppas att han har lite mer förstånd än alla andra som har försök styra vårt land…

Christophe behövde aldrig göra värnplikt. Det gällde bara ogifta män, som tur är. För jag skulle väl ha dött av oro här hemma.

Jag har en dotter, hon är snart ett år. Hon växer så otroligt snabbt. Jag känner mig som den lyckligaste människan i världen. Mitt liv är fullkomligt. Jag trodde att jag inte kunde bli lyckligare än vad jag redan var. Men det blev jag. Jag skulle inte kunna föreställa mig et liv utan min kära Christophe och vår dotter, Aurore.

Jag tror inte att revolutionen är slut, jag undrar om den någonsin kommer sluta. När man trodde att det var över kom det något annat. Något annat som fick revolutionen att fortsätta. Någon annan som inte kunde kontrollera sitt maktbegär.

Men jag hoppas. Jag hoppas för Aurores skull. För jag vill inte att min lilla flicka ska behöva se sin far död, ska behöva gå omkring dag efter dag och undra vad som skulle hända nu, vem som ska avrättas härnäst. Blir det en kusin? Faster? Vän? Christophe…

Det värsta var att alla dog oskyldiga. De dog för att de var människor med åsikter som inte passade regeringen. De dog för att de var mänskliga.

Nu sitter Aurore i mitt knä. Hon pratar på sitt egna språk med mig. Hon ser så bekymmerslös ut, som om hennes störta problem är att hon inte får leka med mina anteckningar.

När jag ser på henne önskar jag att hon för alltid ska få slippa uppleva ett sådant kaos som fortfarande råder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s