Andra brevet

Den 25 juli år 1789 tog Jules, bonden i gården bredvid, in alla bybor i Pantin till ett möte utan att greve Don Julien hade någon som helst aning. I matsalen hade 6 gårdar samlats men barnen hade fått stanna hemma. Jules började med att berätta att fästningen i Bastilien hade fallit. Detta kom inte som någon nyhet för mig, jag var ju där, jag hade dragits med den hysteriska folkmassan. Men jag tordes inte säga något vem vet vilka känslor som kunde öppnas emot mig.

Alla stirrade med häpna ögon och sen strömmade frågorna ut. ”Tystnad!” hördes en gäll röst genom salen. Alla ögon riktades emot Jules när han berättade att folket gjort uppror, de hade fått nog. Flera fästningar har stormats i hela landet berättade han, och nu är det vår tur. ”I morgon ska vi storma Don Julien och hans fästning.” Till en början vägrade jag. Jag är ingen mördare, jag har aldrig mördat och jag kommer aldrig att göra det. Jag dödade aldrig någon när Bastiljen föll, det var bara en olyckshändelse att vara där just då. Men Jules berättade att vi inte kommer att ha ihjäl någon, vi ska bara skrämma honom därifrån och sedan bränna upp hans borg. Vi kommer att bli fria igen och ingen kommer att tjäna under Don Juliens befäl.

Det var spända men ändå förväntansfulla bybor som samlats utanför borgen. Jules ropade ut Don Julien på balkongen. ”Vad är det som försiggår?” svarade han. ”Vi vill att du lämnar Pantin och aldrig mer kommer tillbaka.” Först vägrade han och sa ”Ni kan inte säga åt mig vad jag ska göra, jag är er greve”. Men de spetsiga högafflarna måste ha väckt alvaret i honom. Efter tio minuters väntan slogs portarna upp och till bybornas glädje red Don Julien iväg med en väldans fart.” ”Vi är fria” lät det i församlingen.

Allt ser så annorlunda u,t det var så länge sen. Allt är så slitet, färgen har släppt, takpannorna har fallit från taket, och ogräset sprider sig som färg i vatten över gården. Inget är som förr och det kommer aldrig att bli det utan Bianca och min älskade familj.

1 thought on “Andra brevet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s