Första brevet

Kära dagbok, saker blir värre och värre här i Paris men kanske är läget lite mera katastrofalt här hemma.

Eller ja, jag kan fortfarande inte kalla min systers bostad för mitt hem, men jag förblir nog en gäst här ett par månader till….

Min lillasyster Marianne bor kvar här än trots att jag insisterar på att hon ska flytta ut till vår farbror på landet. Jag skickade honom ett brev men han avvisade oss. Jag vet inte vad jag ska göra med henne. Hon är bara ett barn men vad skulle hon kunna bli med vår ekonomi?

Att gå längst Paris gator är hemskt. Så ohyggligt smutsigt och för att inte nämna alla fientliga blickar! Vi har inte längre råd att hyra någon vagn och min syster och hennes make var ute den här eftermiddagen. Du kanske undrar varför jag skulle smutsa ner mina skor på Paris stinkande gator?

Jo, igår diskuterade jag och min äldre syster Mariannes framtid. Och vi har beslutat om att hon ska få bli lärling hos en sömmerska. Självklart inte vilken sömmerska som helst! En av de finaste i Paris men ändå…

Min syster, en adelsflicka som ska jobba för sitt bröd?

Jag skämdes när vi kom fram till sömmerskorna. De trodde förstås att vi skulle ta mått för att få några klänningar uppsydda men efter lite förklaringar så blev hon accepterad.

Marianne verkar glad och det är väl bra men jag har flera bekymmer än så. Jag ska tala klarspråk… Jag tror inte vi kan överleva längre än såhär.

Folk börjar störa sig mera och mera på adeln.

1 thought on “Första brevet

  1. Intressant för mig som tillhör tredje ståndet att för en stund uppleva Frankrike genom en adelskvinnas ögon. Välskrivet om din familj och hur det är att helt plötsligt ses ner på. Varför tror du alla är så arga på er?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s