Versailles juli 1789

Franska landsbygden juli 1789

Förra månaden utnämnde sig tredje ståndets ledamöter sig att vara Nationalförsamlingen. Efter det började både ledamöter från första ståndet och ungefär hälften av andra ståndet stötta oss från tredje ståndets krav. Kan det vara våra kära författare Voltaire och Rousseau som ändrat tankarna på dem. Församlingen svor en ed att inte ge upp fören vårt land fått en ny styrelse, och konstigt nog gav vår kung efter, fast med mycket tveksamhet. Nu borde det ju vara frid och fröjd bland oss arbetare men oron fortsätter, många börjar tro att kungen och adeln bara gett efter för att vänta på rätt tillfälle att slå tillbaka mot Nationalförsamlingen.

Nu har det även blivit uppror här ute på landet, nyheten om Bastiljens fall spreds snabbt ut på landsbygden och vi bönder började ta efter parisarna. Slott och herrgårdar bränds och adelsmän och grevar dödas eller jagas bort. Greve Gaultier flydde för två dygn sedan med sin familj, det var nog lika bra för jag är ändå inte den personen som kan döda en människa.

Idag brände vi som jobbat åt Gaultier alla skattelängder och kontrakt som tvingat oss betala skatt till greven. Jublet här ute på landet börjar stiga och en ny gnistra bland oss jordbrukare har tänds.

Sebastian Lévesque

3 thoughts on “Versailles juli 1789

  1. Det är bra att ni står upp för era rättigheter! Men vad anser du om nationalförsamlingen? Bra eller mindre bra?

  2. Nationalförsamlingen är mycket viktig framförallt för oss i det tredje ståndet. Dem har gjort samhället rättvisare för alla. Vi bönder har ju blivit fria från all skatt som är en mycket bra sak. Så jag tycker Nationalförsamlingen har gjort ett bra jobb.

  3. bra att ni gjorde er fria från Greven hoppas bara att ni lyckas hålla er fria i fortsättningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s