Fattig

Fredag 13 Maj 1790
Mitt liv är som ett helvete nu. Min far dog igår och vi ska begrava honom på tisdag nästa vecka. Satsningen att bygga ett till konditori kom vid helt fel tid. Vi säljer nu bara hälften av vad vi sålde för ett halvt år sedan. Råvarorna är nästan slut, de tog slut så att jag skulle kunna få mat till mig min familj. I de här tiderna tjänar man inga pengar på lyxvaror. Om revolutionen fortsätter kommer jag att få skola om mig till en simpel bagare eller dö.

Tisdag 17 Maj 1790
Nu har jag precis varit på min fars begravning. Min far fick sin önskan uppfylld att begravas brevid min mor. Båda konditorierna är stängda i dag för att sörja.  Men jag vet att det är lika bra att baka så att jag inte går och sörjer för länge, för jag vet att min far hade velat att jag skulle fortsätta att baka.

2 December 1804
Nu har vi fått en ny härskare sedan borgare tagit över. Nu är det en låg adlig militär som har makten, han heter Napoleon Bonaparte. Han tog över med en statskupp. Det är en konstig sak att göra men jag hoppas att det är bra för affärerna med en tydlig härskare så att det kan säljas lyxvaror igen, för jag är pank och har stora skulder och har nu fått sälja det andra konditoriet.

7 Februari 1805
För att slippa mina skulder behöver jag gå med i armén och jag får laga mat och baka simpelt bröd, inte de fina saker jag är van vid att baka.

22 Maj 1810
Min käre bror Pascal dog fattig och som bagare och kock vid Napoleons armé. Han dog av kylan och att alla matvaror var slut. Jag hoppas att han får det bra i himmlen // Pierre Marot, lillebror till Pascal

1 tanke på “Fattig

  1. Pascal Marot, revolutionen medförde inget gott för dig. Jag tror inte detta var något du planerat, men saker och ting blir inte alltid som vi hoppats. Jag kan endast be för att du får det bättre i nästa liv, utan svält och fattigdom.

    Vila i frid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s