Brev två

Dagbok från 1789 av Louis Vimont.

26 juli 1789.

Revolutionen fortsätter men jag har egna bekymmer med att sköta slakteriet. Skattmasen kommer allt mindre för att han angrips hela tiden av fattigt gatufolk som vill ha hans inbetalda skattpengar, det kan hända att mina lärlingar snor lite av hans pengar då och då men jag tar allt som dem snor. Nu har jag två sparbössor och ekonomin börjar bli stabil. Men mina bekymmer är inte borta för det, jag måste gömma mina pengar för att inte mina lärlingar ska komma och sno sig en slant som de kan spendera på vin. Ibland måste jag spöa dem så att dem inte stjäl och de blir olydiga.

27 juli 1789

Mer problem med slakteriet, mina lärlingar börjar få problem med att dricka vin och de sköter sitt jobb allt sämre. Jag själv dödade en adelsman, eller han dödade sig själv på sätt och vis. Han försökte fly från Paris till Versailles. Han försökte fly från ilsket gatufolk och sökte skydd inne hos mig. Han försökte slita åt sig en köttyxa från hyllan men ramlade från pallen han stod på och fick den rakt i bröstet. Jag gömde hans lik i svinstian och lät grisarna äta honom. Pengarna behöll jag själv.

28 juli 1789

Idag var jag och mina drängar iväg till ett slakteri precis utanför Paris och köpte en fin tjur och två kor som skulle kunna göra mig bra mycket rikare en vad jag är nu. Jag köpte djuren av slaktaren Florent Anelka. En stor och tjock karl som sålde kött åt präster och adelsmän, men trots att hans slakteri var väldigt galant tillhörde han ändå tredje ståndet. Senare på dagen bad jag snickaren Didier att bygga ut ladugården åt mig, och det gjorde han. Jag har fortfarande gott om pengar men mina nya fina djur lär jag vinna mycket mer på.

29 juli 1789

Idag strömmade ilskna revolutionärer förbi slakteriet på väg utifrån Paris på väg mot landsbygden för att hjälpa bönder i kamp mot adelsmän. Först flydde förnäma människor och adelsmän från Paris för att få skydd hos adelsmän ute på landsbygden. En av de livrädda adelsmännen trodde att min ladugård var ett stall och bröt sig in i hopp om att hitta en häst. Men adelsmannen hade så fel och släppte ut min nya tjur och den sprang ut och orsakade en stor skada på ladugården och en mindre skada på slakteriet. Som tur var lyckades den dö innan något hemskt hände.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s