3 juni 1791

3 juni 1791

Jösses vad hon springer! Den lilla krabaten bara springer, inte visste jag att en ettåring kunde ha sådan energi. Inte nog med det, hon är så envis också! Leon kallar henne för envisa Éléonore. Livet är såå mycket roligare nu med Éléonore i livet. Jag älskar att sy klänningar åt henne. Det blir ju inte de finaste sammetsklänningar utan något ihopplockat av gamla kläder. Med hon blir glad i alla fall, det är det viktigaste!

Eftersom att Leon är med i nationalförsamlingen så är han aldrig säker ute på Paris gator. Nationalförsamlingen kämpar ju för ett ”bättre Paris” men det är inte alla som håller med. T.ex. så bestämde de att staten skulle äga kyrkorna och klostren, det är inte prästerna så nöjda med. Vissa bönder står också på sin prästs sida. Jag tycker att åtminstone bönderna borde vara nöjda med det de har fått. Jag menar de kämpade ju för befrielse från skatter och avgifter (vilket de har fått) kan de inte nöja dig med det? De flesta gör det men inte alla.

Fördelen med att Leon är med i nationalförsamlingen är att jag får reda på saker som jag aldrig skulle fått reda på annars. Han får självklart inte tala om för någon vad de pratar om på mötena, men det gör han i alla fall. Nu har de bestämt att vi ska ha kvar kungen men han ska nästan inte få bestämma någonting alls. Det blir nog bra tror jag eftersom att han ändå inte gör något.

Något som jag känner väldigt stark för är våra kvinnliga rättigheter. Jag har just avslutat Olympe de Gouges bok Deklaration av kvinnans och medborgarinnans rättigheter- Så otroligt bra bok. Jag försöker också att följa hennes framgångar med att göra kvinnors, barns och slavarnas rättigheter lika många som männens. Leon säger att hon är mycket aktiv i just sådana frågor men också att herrarna i nationalförsamlingen inte riktigt tar det hon har att säga på allvar. Hon har lyckats genomföra ett förslag hittills -kvinnornas rätt till skilsmässa, men är det allt vi ska få? Jag menar några av de viktigaste frågorna (enligt mig) så som rösträtt och valbarhet, vår rätt till utbildning och ekonomisk myndighet lägger de ju som sagt inte så många tankar på. Varför gör de inte det? Varför har inte vi lika stor rätt som männen att tycka och bestämma? Bara tanken på att sådana saker ska bero på vilken ”ras” man är eller vilket kön man har är ju avskyvärt om du frågar mig! Man skulle nog kunna säga att jag är lite av en feminist men jag håller mina tankar inom mig själv, det är nog bäst. Vem skulle bry sig vad en fattig hemmafru har att säga?

Men på tal om ingenting, det går rykten om att kungen är på flykt, man letar nu efter honom och hans familj. Det sägs att han ska ha känt sig hotat så han flydde. Jag hoppas att detta inte är sant, jag menar vilken kung flyr sitt eget land när det är kris? Aja, vi får väll se hur det går med det.

Anne De Chardin

1 thought on “3 juni 1791

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s