Paris maj 1789

Paris maj 1789

Idag kryllade Paris gator av människor, riksdagen skulle nämligen samlas. Nu när det är hungerupplopp och oron stigit i Frankrike ser kungen riksdagen som en sista utväg. Stora människomassor hade samlats, alla ville få en skymt av medlemmarna tåga fram till riksdagshuset.

När jag väl hade krigat mig fram igenom köttmuren av folk för att få en bra plats såg jag de första ledamöterna. Tredje ståndets män dvs. advokater och borgare var klädda i svart och hade trekantiga hattar av samma kulör som kläderna. Efter dem kom adelsmännen som var klädda i vita strumpor, knäbyxor och sidenkappor. På huvudet hade de fina hattar med stora brätten. Jag försökte få syn på Greve Gaultier, han hade åkt in hit tidigt imorse för att vara med på mötet. Men det var som att hitta en nål i en höstack, eftersom alla i första ståndet var likadant klädda. Prästerna från det andra ståndet hade långa svarta kappor. Biskoparna och kardinalerna utmärkte sig med röda kappor som lyste fram här och var bland det andra ståndet. Sist kom det kungliga ekipaget med kungen och hans familj.

Nu på kvällen har jag fått höra att det tredje ståndet snabbt tagit över i riksdagen. De hade fått ha fler ledamöter än tidigare. Tydligen hade kungen gått med på detta eftersom omröstningen alltid skulle sluta 2-1 om stånden röstade var för sig.  Vi i det tredje ståndet har nästan aldrig fått våra krav genomröstade eftersom första och andra ståndet ofta hållit ihop.

De ledamöter som samlades idag krävde att själva få räknas som landets parlament. Det kanske kan vara en lösning för att vi i det tredje ståndet ska få våra röster hörda.

Sebastian Lévesque

Annonser

En tanke på “Paris maj 1789

  1. Vilken fin beskrivning av riksdagsledamöterna. Det ska bli spännande att se hur det går för dig när revolutionen kommer till din by.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s