24 juni 1791

Igår träffade jag Christophe, han kunde på en gång se att något var fel så jag kunde inte göra annat än berätta vad som hänt under gårdagen. Jag kunde inte hålla tillbaks tårarna. Mellan syftningarna lyckades jag ändå berätta om Jean.

Jag kunde hur hans blick förändrades. Den glada och varma blick han tidigare haft var som bortblåst. Nu förstod jag att den som jag ville gifta mig med stod framför mig, jag insåg att i hela två års tid hade jag känt honom. Nu förstod jag precis varför Mor och Far inte vill att jag umgås med Christophe. Helt plötsligt fick jag så mycket förklarat för mig, utan att någon förklarat det.

Just nu sitter jag inlåst på mitt rum utan middag. Far var väl så arg att han inte kunde komma på ett bättre straff. För tro mig, jag har fått värre straff. Hursomhelst…

 Christophe och jag brukade promenera på ängen nere vid skogen. Nu ansåg Far att det var opassande att jag promenerade med någon annan än min käre fästman så han följde efter oss. HAN ÄR JU HELT OTROLIG! Ingen normal människa skulle göra så! I alla fall, han råkade se hur Christophe kramade om mig. Att det bara var för att trösta mig vägrade han lyssna på. Han hävdade att det lika gärna kunde ha varit av andra anledningar. Egentligen så kan jag inte säga emot på den punkten. 

Jag får väl se hur det går med mitt kommande bröllop. Det är ändå ett år kvar. Nu när jag har lugnat mig inser jag att jag har lite tid kvar att hitta på ett sätt att komma undan.

1 thought on “24 juni 1791

  1. Bonjour!
    jag tycker att du borde fortsätta kämpa, för dina rättigheter! för att du ska få välja vem du vill gifta dej med, vem du ska umgås med!
    vi kvinnor måste kämpa, vi kommer inte få någonting gratis,
    det du skriver är mycket bra och beundransvärt i mina ögon, alla adeliga kvinnor borde bete sej som dej!

    // Olympe de Gouges

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s