14 Juli 1789

Bonjour!

Idag är dagen äntligen här. Dagen då planeringen är klar till det nya konditoriet. Vi har samlat ihop tillräckligt mycket pengar för att arbetare ska bygga det och att köpa allt vi behöver till det.

Något konstigt har hänt, Bastilljen har fallit, och jag såg det hända. Jag var på väg till polismästare Fouchés med bakelser, tårtor och biskvier för att det var fest på gång. När jag gick till polishuset såg jag stora folkmassor med folk som gick med vapen mot Bastilljen. Jag frågade en av de som jag passerade; ”Varför går ni med vapen mot Bastiljen?” Han svarade att det satt politiska fångar där. Jag visste att det var falskt men folket hade hjälp av militärer med kanoner som redan sköt på murarna så det skulle inte tjäna mycket till att säga något. Även om jag hade berättat för alla i hela Paris skulle nästan ingen tro på mig att det nästan inte är några fångar där.

Jag blev rädd och jag hoppades att min lillebror inte var med i folksamlingen men tyvärr var han nog det för han har klagat på de som har makten länge och han är inte hemma. Han skulle inte kunna undvika att upptäcka att Bastiljen stormas nu. Jag kunde inte säga att jag hade blivit insmugglad flera gånger för det är olagligt.

Jag fortsatte att gå så att min beställning inte skulle bli sen. När jag kom fram till polishuset så var det nästan ingen där. Jag tyckte att det var konstigt för det är alltid mycket folk där. Det som de är där för är att det är många som anmäler varandra, de anmäler varandra för olika saker nu, som stöld av bröd och liknande.  Den här dagen var det bara fem personer där, tre poliser, en falskmyntare och en alkoholist. Jag tror att det är folkmassorna som stormar Bastiljen som är orsaken till att poliserna inte är vid polishuset.

2 thoughts on “14 Juli 1789

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s