Ingenting är omöjligt

                                                                                                                                                 22 januari 1793

God dag.

Nu har revolutionen gått ännu längre. Det finns numera en ny mördarapparat, giljotinen kallas den. Med den dödades igår vår kung, Ludvig XVI. Jag var där, jag såg när hans huvud höggs av.

Det var hemskt. Jag tror på att han är oskyldig, som han berättade strax innan han dog. Jag var en av de få som inte ropade ”leve republiken” efter alltihop. Jag känner mig som en av de onda här i Frankrike, fast jag är egentligen negativ till hela revolutionen. Men när jag bara ser på, och inte försöker göra något åt det hemska som händer, känns det som att jag är en mycket dålig människa.

För i alla sagor är det så, alla goda försöker åtminstone stoppa allt dåligt. Jag har aldrig försökt ens. Jag kanske bara inte är så god som jag tror. Det kanske är många som känner såhär, men bara faller för grupptrycket. Men i för sig kan jag inte säga att jag tycker att revolutionen är dålig. Då skulle väl de bara hugga av mitt huvud också, och sedan fortsätta.

Jag tror att fler döms till döden nu när giljotinen finns, för att det är så enkelt och smidigt. Bara lossa på ett snöre så att den vassa eggen faller, och pang så är offret dött. Nu när till och med kungen döms till döden undrar man vart Frankrike är på väg. Kommer drottningen också att dömas till döden? Det skulle inte förvåna mig, jag hör mer ont än gott om drottningen Marie Antoinette. Men jag tror att det mest är för att hon är från Österrike, som folk hittar på lögner och sprider rykten om henne.

Men nu, medans jag satt och skrev denna text har jag bestämt mig. Jag vill förändra Frankrike, jag vill få stopp på revolutionen. Jag vill ta bort giljotinen. Jag vill kunna leva på riktigt igen. 

Men det är lättare sagt än gjort. Det är nästan omöjligt att göra någon förändring ensam. Men jag kan lyckas, för ingenting är helt omöjligt.

Claire Fonché

2 thoughts on “Ingenting är omöjligt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s