Revolutionen startar

                                                                                                                                                                                         14 Juli 1789

Hallå där dagboken!

Människor är helt galna, hela Paris är kaos. Allt började med rykten, rykten om att befälhavaren inne i Bastiljen skulle anfalla parisarna. Att han bara väntade på rätt tillfälle.

Jag hörde också av min väninna Estelle att det satt politiska fångar nere i Bastiljens fängelsehålor. Människor var rädda. Fast inte jag, min far hade sagt till mig att det bara var rykten. Han hade talat med befälhavaren, som hade sagt att allt bara var påhitt. Men alla i Paris letade upp vapen, och samlade ihop sig för att själva attackera Bastiljen.

Sagt och gjort, de gick till attack och många parisare miste livet. Men det var inte bara parisare som dog. Några få soldater som försvarade Bastiljen dog också… En var min far. Sedan fortsatte de vilda parisarna och en stund senare gick de förbi här ute på gatan, med ett långt spett, längst ut på spettet satt ett huvud, det var inte vilket huvud som helst, utan det var befälhavarens huvud. Det var så hemskt!

Jag tänker aldrig vara med på dessa dumheter. Inte efter att de tog livet ifrån min far. Jag trodde först bara att det var ett enormt bråk. Men det är tydligen revolution. Hoppas det inte blir någon långvarig revolution. Annars vill jag fly, fly bort från Paris, bort från Frankrike. Helst bort från hela världen, men det är inte möjligt, och det vet jag. Det vill jag förresten redan nu. Bara somna, och sedan vakna upp någon helt annan stans. Börja om, helst i en värld utan problem och bekymmer.

Tyvärr känner jag ingen magiker. Så jag får väl göra det bästa av situationen och fortsätta leva här. Fortsätta slita i livet, även fast det känns hårt, nu när jag inte har någon far som kan hjälpa och stötta mig.  

Claire Fonché

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s