Kaos i Lille

 

Ni skulle aldrig kunna gissa vad för folkmassa som just nu vandrar utanför mitt köksfönster! För bara några dagar sedan var det lugnt och stillsamt som det alltid brukar vara i Lille. Men nu strömmar det av protestanter som har hört ryktena från staden Paris. Det är totalt kaos i varje familj och människa som just nu befinner sig i Frankrike vid detta nu. Människorna har helt enkelt fått nog av allt. Jag menar bokstavligen allt, skatterna, monarkin, och allt folk som ständigt går och undrar om de får äta en sista måltid på grund av den höga kostnaden på mat. Jag satt precis och tänkte för mig själv, varför ska vi bara ha en man som bestämmer över oss medans vi inte har något att säga till om.

Året som jag nu befinner mig i är 1789. Jag och min fru Corinne och min dotter Christine satt och åt ett tidigt mellanmål när en av mina bättre vänner kom in med en väldig fart. Han berättade att de skulle samla en stor folkmassa för att vandra genom staden. Jag är i en svår situation just nu på grund av de här protesterna då jag, som är arkitekt jobbar åt grevar och adelsmän, som just nu det tredje håller på att protestera mot. Medans alla mina vänner är ute och vill ha förändring i Frankrike vet jag inte vilken sida jag är på.

Jag vill ju inte skapa problem genom att gå ut och riskera att bli dödad men å andra sidan vill jag inte bli uppfattad som en förrädare bland mina vänner och bekanta. Men om jag går ut och protesterar, protesterar jag ju för att bli arbetslös. Jag jobbar åt de som har pengar och de mesta som har mycket pengar är av adlig börd. Men jag borde inte tänka på det så, jag vill faktiskt ha en förändring i samhället. Revolutionen startade med att invånare började ifrågasätta sina övermän och detta skapade oro bland dem, det tredje ståndet ser detta och börjar få mod och börjar ifråga sätta samhället och kungen. Människorna försökte få i ihop en samling av pålitliga politiska män samt präster och borgare, det första försöket att visa deras känslor var att störta Bastiljen.

Till de som läser detta: Kan ni svara och berätta vad jag ska göra?

Undertecknat

Laurent de Brunhoff

1 thought on “Kaos i Lille

  1. Kära Laurent, jag förstår ditt dilemma men nog är det lockande med rösträtt och politiskt inflytande. Du är ju ändå en välutbildad arkitekt. Har du läst Voltaire. Hans idéer borde pigga upp dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s