Generalständerna är äntligen här i Paris

Av Germaine Staël von Holstein

Så har det då hänt. Kungen har kallat in Generalständerna för första gången på 175 år! Han var tvungen säger pappa. Adeln hade dragit ihop sina bönder eftersom de var så förbannade över den nya skatten. Nu kokar Paris av rykten. Vad är det som håller på att hända?

Min käre make ambassadören kom just hem, synnerligen upprörd. Tydligen har det ofrälse ståndet valt att låsa in sig i ett bollhus borta vid floden. De tänker inte komma ut förrän de kungen accepterar Nationalförsamlingen som de vill bilda. Enligt min upprörde make så har de goda herrarna svurit en ed att de inte ska komma ut förrän Frankrike har fått en ny grundlag.

Om inte frågan hade varit så allvarlig så hade det hela verkat en smula löjligt. 600 personer instängda i en sporthall. Det verkar jobbigt. Min käre Talleyrand sitter visst där också, så då tittar inte han förbi ikväll.

Det blir en tråkig hemmakväll eftersom allt mitt umgänge verkar väldigt upptagna. Maken ser jag inte heller röken av. Rapporterar hem till sin snobbiga och malliga kung av världens kallaste land.

Jag springer ner i köket. Kokerskan har väl i alla fall lite skvaller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s